16 noiembrie 2013

Zumzet de inteligență artificială

Săptămâna asta am văzut mai multe (cele mai multe, dacă-mi amintesc bine) știri despre progrese însemnate în domeniul inteligenței artificiale. IBM a anunțat că vrea să ofere acces tuturor dezvoltatorilor la Watson, computerul capabil să înțeleagă întrebările puse în limbaj natural și să conceapă răspunsuri la ele. Stephen Wolfram, părintele site-ului wolframalpha.com, ne anunță că "ceva foarte mare se apropie". Nu se referă la cometa Ison, ci la un nou limbaj pentru sistemul de calcul din spatele numitului site. Cu acest limbaj care schimbă paradigma, spune Wolfram, s-ar putea scrie aplicații inteligente, dar fără cod, ci în limbaj natural, așa cum facem acum când interogăm motorul de căutare.

În altă notă, un expert în inteligență artificială din Marea Britanie, afirmă că posturile celor cu munci intelectuale (printre care și profesori), vor dispărea complet în mai puțin de 5 ani, fiind înlocuite de computere. Chiar dacă predicția lui mi se pare cam îndrăzneață, nu exlud complet scenariul.

Ce ne mai așteaptă în următorii ani? Păi ar fi supercomputerele capabile de calcule la nivel exaFLOPS, adică un miliard de miliarde de operații pe secundă, echivalentul câtorva zeci de mii de computere de birou care lucrează mai multe zile. Preconizate cel mai devreme în 2018, vor fi utilizate în genomică, fizică nucleară, ingineria materialelor și alte discipline și vor duce cunoașterea la un nivel inimaginabil astăzi. Google investighează foarte serios posibilitățile computerelor cuantice, care ar putea procesa date cu viteze uriașe față de supercomputerele digitale. Și vor fi fluvii de date generate de laboratoarele care studiază genomurile miilor de specii de organisme, de miliardele de telefoane mobile cu care vom vorbi, de sateliți și telescoape...

Și eu cred că "ceva foarte mare se apropie", evident legat de forța combinată a noilor generații de computere. Big data plus inteligența artificială vor deschide o nouă eră interesantă și provocatoare. Va ieși o nouă civilizație din toate astea? Care va fi destinul omenirii înarmate cu unelte cognitive? Expansiune cosmică, augmentare mentală, autodistrugere?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Tu cum vezi problema asta?