8 ianuarie 2010

Să pornim spre stele!

Visăm de multă vreme să descoperim alte lumi, viaţă extraterestră, să călătorim spre stele. Scriitorii şi cineaştii au imaginat tot felul de posibilităţi, dar ştiinţa pare să fie mult în urmă la capitolul ăsta. Îmi amintesc doar de serialele Star Trek şi Stargate faţă de care mijloacele tehnice actuale sunt ca nişte jucării.

Revenind în realitate, am făcut câţiva paşi spre visul spaţial: am construit rachete cu care ne-am desprins de Pământ, sondele au vizitat mai multe planete şi asteroizi ori comete, telescoapele sunt din ce în ce mai performante. Kepler, un telescop lansat recent de NASA, are capacitatea de a detecta planete din afara sistemului solar (exoplanete), aflate pe orbite locuibile ale stelelor din Calea Lactee. Partea frumoasă e că poate observa inclusiv planete cu dimensiuni apropiate de ale Pământului, deci probabil solide. Deja au fost descoperite peste 400 de exoplanete, dar toate sunt fie din categoria planetelor gigant, similare cu Saturn sau Jupiter, fie mult prea aproape de stelele lor, deci extrem de fierbinţi şi inospitaliere. În curând, Kepler va contribui la această listă, de data asta cu planete de maxim interes pentru noi. Poate ne vom găsi o a doua casă.

În următoarele decenii vom progresa prin telescoape şi mai puternice, nave spaţiale şi mai rapide, roboţi inteligenţi care să exploreze aceste corpuri cereşti, dar cu toate astea visul va rămâne foarte departe. Motivul e simplu: distanţele care ar trebui străbătute sunt enorme. În cazurile cele mai fericite, vom descoperi planete locuibile la sute de ani lumină, dar asta ar însemna mii de ani de călătorie chiar cu nave capabile de viteze de o zecime din viteza luminii. Fă-ţi o idee despre dimensiuni:



În mod evident, mai e nevoie şi de alte progrese tehnologice, de exemplu superlongevitate de ordinul miilor de ani pentru ca oamenii să poată coloniza direct aceste planete. Cred că şansele noastre sunt mult mai mari să facem descoperiri radicale în domeniul biologiei şi al inteligenţei artificiale, adică să avem superlongevitate şi roboţi cu inteligenţă de nivel uman, cu mult mai devreme decât mijloace de călătorie interstelară pentru distanţe atât de mari. Da, în ce priveşte explorarea spaţială în afara sistemului solar sunt pesimist. Numai pe termen foarte lung (secole) vom găsi metode de deplasare cu viteze luminice, plus toate celelalte tehnologii care să ne permită "excursiile" imaginate de autorii de science-fiction. Totuşi, îmi doresc tare mult ca pesimismul meu să fie nejustificat. Ai altă viziune? Ce tehnologii ar putea să ne ofere soluţia?

Un comentariu:

  1. Da, e foarte bine pusă întrebarea... Ce alte tehnologii ne-ar ajuta? Aş pune în vedere teleportarea, lucru de care se pare că suntem capabili la nivel atomic... Cât despre superlongevitate suntem departe de clipa în care vom putea spune că suntem gata pentru o astfel de călătorie... Deocamdată trebuie să explorăm şi poate mai apoi să gândim din alte perspective.

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?