23 noiembrie 2009

Riscurile vaccinului împotriva gripei A (H1N1)

Cu toate că subiectul e oarecum în afara celor cu care te-ai obişnuit pe acest blog, am gândit că nu strică să ne informăm. Ca urmare, îţi recomand să citeşti informaţiile cele mai recente oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în legătură cu siguranţa vaccinului antigripal. Şi îţi amintesc de Hyperwords, aplicaţia care te ajută să găseşti mai uşor informaţii, să faci conversii sau să traduci din orice pagină web. O instalezi, apoi selectezi cuvântul / textul dorit, iar în meniul ce se deschide alegi ce să faci cu respectivul text. O să descoperi multe opţiuni interesante.

Sunt multe speculaţii despre conspiraţiile care au pus în circulaţie virusul, despre ineficienţa sau pericolul vaccinului, iar la noi este în curs de lansare o campanie de vaccinare, aşa că tot ce putem face este să fim cât mai bine informaţi. Şi cum vom şti care-s informaţiile pe care ne putem baza? De unde ştim că nu există o conspiraţie care ne intoxică cu informaţii eronate despre acest vaccin? Cum evităm manipularea din orice sursă ar veni? Am mai scris despre chestiunea asta aici.

Care e părerea ta despre apariţia gripei noi (porcine) şi despre vaccin? Ce părerea ai despre epidemiile viitorului? Vom fi capabili să le prevenim cu eficienţă maximă sau se va repeta, la un moment dat, ceea ce s-a întâmplat în 1918 cu gripa spaniolă?

2 comentarii:

  1. Cred că acestă gripă nu este una făcută în laborator ci este un virus cu o mutaţie întâmplătoare, dar iată, fatală şi consider că riscurile faţă de gripa spaniolă sunt mult mai mici. Atunci, nu existau vaccinuri, deci mortalitatea a fost mult mai mare. Cât despre vaccin, eu sincer, dacă ar fi demonstrate şi aduse probe conform cărora acesta apleacă balanţa pe talerul avantajelor aş fi dispus să încerc. Asta nu înseamnă că virusul nu poate fi evitat prin igiena clasică personală. Şi îmi permit, (cerându-mi scuze dacă repet un subiect al domnului profesor al cărui sunt şi eu elev, căci n-am citit celelalte articole legate de această gripa pe blog-ul lui) să ofer aici câteva sfaturi cu privire la igiena corporală:

    1. Spală-te pe mâini!

    De regulă, viruşii sunt răspândiţi prin contactul direct cu persoana deja afectată. De exemplu, dacă ai gripă, strănuţi în palmă şi apoi pui mâna pe telefon, pe un pahar, etc. gândeşte-te că următorul care va atinge suprafaţa infectată poate contacta virusul. Germenii pot rezista ore întregi - în unele cazuri, chiar şi săptămâni - şi sunt "culeşi" imediat de persoana care intră în contact cu ei. Aşadar, este recomandat să te speli pe mâini des, iar dacă nu ai această posibilitate atunci freacă-ţi palmele timp de un minut sau mai mult. Este un procedeu util pentru a preveni o infecţie. O alta metodă este să foloseşti şerveţelele umede sau gelurile antibacteriene.


    2. Foloseşte o batistă când strănuţi sau tuşeşti!

    Când strănuţi sau tuşeşti, nu-ţi acoperi gura sau nasul doar cu ajutorul mâinii. Germenii rămân pe mâini şi îi vei transmite foarte uşor mai departe. Este indicat să foloseşti ca metodă de barieră pentru răspândirea virusului o batistă pe care să o arunci imediat. În cazul în care nu ai una la îndemână, întoarce capul într-un loc ferit şi strănută/tuşeşte fără să pui mâna la nas/gură.


    3. Nu-ţi atinge faţa!

    Viruşii pătrund în organismul tău prin ochi, nas sau gură. Dacă îţi atingi faţa imediat ce te-ai protejat cu mâna de un strănut/tuse este cea mai bună modalitate de a contacta şi ei răceala.


    4. Consumă multe lichide!

    Lichidele purifică organismul, ajutând la eliminarea substanţelor toxice şi la hidratarea optimă. De regulă, un adult are nevoie zilnic de 8 pahare cu apă pentru a-şi menţine corpul perfect hidratat. Cum îţi poţi da seama dacă ai consumat suficientă apă? În cazul în care urina este aproape incoloră, eşti bine hidratat. Dacă este o culoare mai gălbuie, atunci trebuie să consumi lichide mai multe.

    (sursă:http://www.topsanatate.ro)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, pe blog n-am intrat în detalii de igienă. Mă rezum să o fac la ore. :-) Aşa că sunt binevenite de la tine.

    Aşa cum stau lucrurile astăzi, gripa este mult mai puţin virulentă decât cea spaniolă, iar situaţia medicală actuală este în favoarea noastră, în special datorită vaccinurilor. Dar asta nu ar trebui să ne reducă vigilenţa, fiindcă aceşti viruşi gripali au o mare capacitate de a-şi modifica structura şi de a deveni "peste noapte" extrem de agresivi.

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?