Profesorul Henry Markram e convins că în 10 ani vom dispune de mijloacele tehnice şi de cunoştinţele biologice necesare pentru a construi de la zero un sistem - probabil electronic - capabil să funcţioneze similar creierului uman. Singurul obstacol e de natură financiară, fiind vorba de un proiect extrem de costisitor. Vezi ştirea.
Acum întrebarea e nu dacă vom avea în 10, 20 sau 100 de ani un asemenea creier artificial, ci la ce anume ne-ar folosi. Cu siguranţă în cercetare medicală. Dar poate ar fi prototipul pentru un supercreier care să inoveze, să găsească soluţii la diversele probleme ale oamenilor. Cu alte cuvinte, inteligenţă artificială autentică. Şi, de ce nu, ar putea constitui "mintea" roboţilor viitorului.
O chestiune şi mai delicată: există posibilitatea ca acest creier să aibă şi funcţii similare sentimentelor, lucru care ar ridica probleme de natură etică. Dacă e creier, atunci nu vorbim şi de o minte? Iar dacă avem o minte, cu toate atributele specifice, nu vorbim, de fapt, despre o persoană? Ce drepturi ar avea această persoană sintetică? Ar avea dreptul la un corp, la o viaţă independentă? Ar fi corect să aibă aceleaşi drepturi pe care le avem noi?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Nu va dura nicicum atat de mult, pentru ca nu se poate evalua evolutia si descoperirile tehnicii de pana atunci. Cred ca va fi in maxim 5-6 ani. Ceea ce inseamna ca in maxim 10 ani va exista un creier perfectionat. Iar in max. 20 de ani fiinta umana ar putea fi depasita si upgradata din nevoie. Ceea ce va duce la inutilitatea proceerii ca solutie pentru evolutie (fiind deja depasit cu mult potentialul uman) si va conduce la posibilitatea asigurarii de societate a nemuririi indivizilor. Acestia se vor perfectiona si vor evolua mult mai repede decat ar putea in mod natural, daca vor utiliza rezultatele descoperirilor... Omul nemuritor va fi tot artificial ?
RăspundețiȘtergere