22 ianuarie 2008

57 de ani în 41 de zile

Efectuarea unor calcule care ar necesita un milion de ore procesor pe un computer dual-core de ultimă generaţie ar dura cca. 57 de ani. Dacă, însă, aceleaşi calcule ar fi efectuate pe supercomputerele Ministerului Energiei din SUA (DoE), atunci ar fi efectuate în doar 41 de zile.

Dar DoE va pune la dispoziţia cercetătorilor în 2008 nu mai puţin de 265 milioane ore procesor, pentru 55 de proiecte ştiinţifice majore, iar anul viitor intenţionează să sporească oferta la peste 1 miliard de ore. Principala utilizare a supercomputerelor va fi în domeniul cercetărilor energetice (fisiune şi fuziune nucleară), biologice (genomică şi proteomică), al farmaceuticii, aeronauticii, astrofizicii, dar şi pentru simularea efectelor încălzirii globale. Dacă ne amintim că un an de zile are 8.760 ore, atunci vom înţelege numerele de mai sus la adevărata lor valoare.

Aşa cum am spus în miniserialul Medicina 2.0, creşterea puterii de calcul este unul dintre factorii esenţiali pentru progresele radicale ce vor veni în anii următori în domeniul medicinei regenerative, alături de cercetarea fundamentală în biologie şi de nanotehnologie.

3 comentarii:

  1. Vreau si eu un calculator de ala ;)). Oricum banuiesc ca nu e 1 singur calculator, ci mai multe pentru a putea realiza o performanta atat de mare :|

    20800 de zile la 41 de zile... e o diferenta imensa :|

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, e vorba de fapt de foarte multe procesoare conectate in mod eficient.

    Pe de alta parte, daca ai putea avea un asemenea computer, ce ai face cu el?

    RăspundețiȘtergere
  3. In primul rand ce factura la curent as avea...

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?