25 noiembrie 2007

Virtualitatea reală

Îţi aminteşti robotul din Terminator 2? Tipul rău, cel care putea lua orice formă, de om, animal sau obiect. Află că unii (Universitatea Carnegie Mellon - CMU) au luat în serios posibilitatea de a face transformerul universal şi s-au pus pe treabă. În viziunea lor, acesta ar fi modul ideal de prezentare a unor idei / prototipuri într-un format tridimensional, palpabil şi care să poată fi modificat pe loc.

Aici poţi să vezi un filmuleţ elocvent.

Cei de la CMU numesc acest concept claytronics, ceea ce ar fi în româneşte lutronică sau argilonică, adică un fel de lut inteligent, care îşi poate schimba forma în anumite condiţii. De fapt, un astfel de obiect ar fi realizat din mii de roboţi microscopici, dotaţi cu inteligenţă şi cu senzori, şi capabili să se deplaseze în raport cu ceilalţi microroboţi din apropiere pentru a da formă unui nou obiect. După cum ai văzut în secvenţa video, îşi vor putea schimba şi culoarea.

Mă gândesc că odată puşi la punct microroboţii în cauză, vor putea fi dezvoltate şi alte aplicaţii, inclusiv la scară mai mare. Cum ar fi să ai o servietă care să devină, la nevoie laptop sau videoproiector ori scaun? Sau anvelope care să se adapteze din mers la gheaţă sau zăpadă? Sau o piesă de mobilier care să fie când masă, când etajeră, când fotoliu?

Acum mă întreb dacă nu ar beneficia de astfel de tehnologii şi băieţii răi. De exemplu, un terorist ar putea trece prin controlul din aeroporturi arme disimulate în obiecte nevinovate.

Ai şi alte idei de aplicaţii ale claytronicii?

Un comentariu:

  1. Mi-a trecut o idee prin minte cu privire la acei robotei microscopici. Ar putea fi folositi in constructii, sa fie programati sa ridice o megastructura(Casa, bloc, etc.), care sa poata sta in fata tuturor fortelor naturii....

    Sau un utilaj folosit in constructii schimbandu-si forma dupa necesitati... Cred ca in constructii se afla viitorul acelor mici robotei.

    Anyway e doar o idee.

    RăspundețiȘtergere

Tu cum vezi problema asta?