Bun! O să avem o fabrică personală, acasă. Primul gând care-mi vine în minte e că aş putea să-mi fac o mulţime de lucruşoare care să-mi faciliteze treaba prin bucătărie, baie sau birou. Sau pentru maşină. După aia o să pot face obiecte mai sofisticate, dar unicat. De exemplu, un telefon mobil cu un design original, un ceas sau orice alt gadget de care am nevoie.
Altceva? Ar putea un terorist/criminal să-şi facă arme? Sau un copil să-şi creeze jucării (periculoase)? Această ultimă întrebare vine de la fiică-mea (9 ani). Se pare că pentru ea ideea de fabrică personală nu e ceva utopic, ceva dintr-un film SF sau dintr-un viitor foarte îndepărtat. Pare să fie ceva natural şi disponibil în curând. Şi s-ar putea să aibă dreptate.
Să revenim la chestiune. Astăzi, fabrica personală se află în stadiul imprimării 3D. Adică un aparat similar cu o imprimantă deskjet depune un material plastic (sau ceramic) lichid în straturi până rezultă obiectul tridimensional dorit. Astfel de imprimante funcţionează în laboratoarele unor universităţi americane, dar compania Desktop Factory oferă deja la vânzare printere 3D la preţul de 4.995 de dolari. Ştiai că au fost imprimate chiar şi fragmente de vase sanguine? Da, imprimarea s-a făcut cu celule vii, deci nu e vorba de o imitaţie din plastic a vaselor de sânge, ci de vase reale.
E posibil ca în câţiva ani să trecem la next level: nanofabricaţia. Adică realizarea de obiecte oricât de complexe atom cu atom. Aici poţi să vezi o animaţie care arată o posibilă formă a unei nanofabrici: http://www.youtube.com/watch?v=zqyZ9bFl_qg.
Încotro mergem? Ar putea să fie o cutie a Pandorei? Ar putea astfel de maşinării să ducă la dispariţia industriei (şi a economiei) aşa cum o ştim astăzi? Cât de departe ar putea merge fabricarea individualizată? Cum ar putea fi controlate riscurile? Ar putea...? Din ce-o să câştigăm bani, dacă n-o să mai mergem la fabrică să muncim şi dacă ne vom putea face acasă cam tot ce ne trebuie, inclusiv mâncare. Cum îţi sună ideea de a-ţi nanofabrica un cotlet? Mda, ai dreptate, are cam mult colesterol. :)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Interesanta animatia de pe Youtube, sunt de parere ca nu va dura foarte mult pana cand acest concept va deveni realitate, avand in vedere ca astazi procesoarele (CPU) sunt facute cu ajutorul procesului de fabricatie de 45 nm.
RăspundețiȘtergereLumea se micsoreaza, Tehnologia evolueaza.