Soarele scaldă Pământul în 40 de minute cu suficientă energie pentru tot consumul necesar omenirii într-un an de zile. Iar tehnologia necesară pentru captarea şi stocare acestei energii a fost deja inventată. Tot ce trebuie este voinţa politică pentru susţinerea investiţiilor în energia solară.
Americanii au conceput un mare plan prin care SUA să poată renunţa în timp la combustibilii fosili tot mai scumpi şi vinovaţi de încălzirea globală. Energia solară ar urma să joace rolul principal în acest plan, prin ferme solare realizate în zonele de sud-vest care sunt cele mai însorite. Stocarea energiei obţinute în timpul zilei se va face cu ajutorul aerului comprimat introdus în mari cavităţi subterane pentru a fi folosită apoi pe timp de noapte.
Revista Scientific American prezintă detaliile proiectului.
Toate calculele proiectului se bazează pe actualele performanţe şi costuri ale celulelor fotovoltaice, dar există deja celule experimentale realizate cu nanotehnologii care promit randamente mult mai mari (chiar până la 60%) şi costuri mai mici de producţie. Asta ar putea duce la devansarea planului. Un alt avantaj al punerii în practică a marelui plan solar va fi reducerea drastică a emisiilor de dioxid de carbon, estimările vorbind de o reducere cu 62 de procente până în 2050.
Oricum, chiar dacă guvernele marilor puteri economice se mişcă mai greu, sectorul privat e foarte dinamic. O dovedeşte şi faptul că tot mai multe companii se implică în domeniu. Google are planuri ambiţioase pentru dezvoltarea de energii alternative şi investeşte puternic în energia solară şi geotermală.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Tu cum vezi problema asta?